Folkkonst och tradition att beundra och bevara

Trä- ett underbart material
February 7, 2019
Gör en god gärning och bygg bostäder till fåglarna
May 13, 2019

Att kunna skära ut vackra mönster på en träyta är en gammal och folklig tradition som tillhör dom naturskatter som de allra flesta uppskattar. Vid renässansen kallade man tekniken för skarvsnitt. Men denna träkonst kallades i Sverige för skureut på dialekt i Jämtland och i Härjedalen. Då brukade man dekorera möbler med visdomsord och årtal i en härlig personlig blandning av olika slags mönster som kallas för nagelsnitt, plattskärning, kavring och uddsnitt.

Allt har en början

För att kunna prova på denna konst behöver man karvsnittsknivar. Vissa knivar är endast anpassande att karva i lätta träslag som återfinns i lövträd som tillexempel asp och så finns det knivar som klarar av att bearbeta svårare träslag som i barrträd. Kniven måste självklart vara riktigt vass för att klara av att forma fram vackra mönster bildningar. Det är bra att ha en viss teknik när du karvar. Du ska försöka att vinkla handen med kniven snett vinklat i 45 grader in i virket och det ska vara 45 grader bakåt. Med din tumme och knog ska du hålla fast i virket och det ger dig ett bra och stadigt grepp när du ska karva. Tänk på att det tar tid att lära sig att karva fram mönster i trä, så det krävs många timmar av träning innan man till fullo behärskar denna svåra konstart. Du kommer på sikt att kunna träna upp din spatiala förmåga efter hand. Det betyder att din hjärna kommer att bli en expert på att processa kunskaper om mönster och lär händerna och ögonen att tillsammans fungera i samma takt. När du ska göra ett mönster kan du gärna först skissa fram det du vill göra på ett papper. Eller så kan du inspireras av historiskt vackra mönster och blanda in dina egna mönster för att uppnå något riktigt unikt. Kom ihåg att du är den som bestämmer över hur det ska se ut.

snickarnai stockholm

Olika träsnitt

Nagelsnitt är en gammal typ av träsnitt som man har återfunnit på olika föremål och som dekor på möbler. Det är ett väldigt enkelt mönster som är på 10 mm och har en form av just en nagel. Udd snitt är det mest vanliga mönster man kan göra. Det är vanligt att dekorera fram stjärnor och rosor i just denna teknik. Plattskärning är en väldig gammal typ av träsnitt som man återfinner i kyrkor som är byggda på 1600-talet. Då skar snickaren stockholm fram vackra och informerande bilder som skulle utbilda kyrkobesökarna om bibelns historier. Det var inte alla som kunde läsa, så dessa fantastiskt urkarvade bilder blev både estetiskt vackra och lärande i sitt syfte. Snittet skapas på en platt träyta som gör så att mönstret blir upphöjt och blir nästan som en slags föregångare till vad vi kallar för 3D effekt. Karvsnitt återfinns i medeltida mönster där blommor och runda snirkliga former blandas med varandra. Denna typ av snitt är idag använt av konstnärer för att ge sina skapelser det lilla extra för att lyfta fram sitt föremål på ett stilfullt sätt. På så sätt knuts nutid och framtid tillsammans.