Gör en god gärning och bygg bostäder till fåglarna

Folkkonst och tradition att beundra och bevara
April 13, 2019

Du som inte är utbildad snickare stockholm och är helt ny inom allt som handlar om trä, spik och hammare ska först prova på att snickra ihop lätta projekt innan man har lärt sig grunderna inom snickerikonsten. Sedan kan man börja att förfina sin konst och gå vidare med allt mer intrikata och komplicerade arbeten. Ett bra nybörjarprojekt kan vara att hjälpa till att bygga nya hem till bostadslösa fåglar i trädgården eller i någon närliggande skog. Men fråga markägaren först om det är i sin ordning att du sätter upp en fågelholk. Alla fåglar som bor i skogen brukar bygga sina hem i hålor träden eller i redan gamla hål som tidigare fåglar har byggt. Därför är det oftast bostadsbrist i fåglarnas slitsamma vardag.

Du som bor i stan och har flygande vänner på din balkong kan bygga en fin fågelholk till dom också. Men då måste man först fråga sin bostadsvärd om du får tillstånd att sätta upp en bostad till fåglarna. Tänk på att fåglar föredrar att bo på en lugn plats där dom kan lägga sina ägg i fred. Snickra aldrig ditt någon liten pinne som din hyresgäst ska sitta på. Det behövs faktiskt inte alls, den enda som har nytta av sådana finesser är andra djur som tillexempel ekorren, som då bara behöver sitta på pinnen och invänta sitt byte.

snickarna i stockholm

Till vilken hyresgäst vill du bygga för?

Du kan först tänka över till vilken slags fågel som du vill ska kunna använda din fågelholk. Om du bygger en holk som ugglar ska kunna vistas i måste du bygga till en liten stege som ska sitta invändigt i holken. Då kan fågelungarna lättare klättra upp ur holken när dom är redo att ge sig iväg. Det är livsviktigt att bygga en stege, annars så dör dom. Till ugglor behöver man givetvis bygga en större holk och då måste virket vara av en robust karaktär. Se till att inte sätta upp holken i söderläge. Helst ska bostaden vara skyddad och inte utsatt för allt för varmt solljus. Det finns många olika beskrivningar på hur man gör en fågelholk och dom verktyg och material som behövs är följande:

En såg

En tumstock

Hammare och spik

Vinkelhake

Träbräda

Träborr

Ritningar och instruktioner finns det som sagt gott om att finna på nätet. Där återfinns holkar som man kan bygga till småfåglar som mesar och flugsnappare. Fåglar som starar och nötväcka vill ha större areal. Även hålet måste vara anpassad efter fågelartens storlek. Småfåglar som blåmesar vill minst ha 30-33mm och mellanstora fåglar ska ha minst 50 mm och en golvyta på 125 mm. Ugglors ingång ska vara 60 mm och golvytan 225 mm. Höjden på framsidan av en holk lämpade till ugglor ska vara 570 mm. Om holken ska vara öppningsbar i taket är det många delade åsikter om. Det bästa kan vara att fästa samman taket med skruvar så att du lätt kan städa ut om fåglarna har bestämt sig för att flytta ut.