Trä- ett underbart material

Gäller ROT för poolbyggnation?
August 7, 2018
Folkkonst och tradition att beundra och bevara
April 13, 2019

I Sverige har det länge varit tradition att bygga med trä. Både hus, möbler och mycket annat tillverkas av trä. En av anledningarna kan vara att det alltid funnits gott om det. Men det är inte hela sanningen. Faktum är att trä är ett alldeles fantastiskt byggnadsmaterial.

Flexibelt men ändå starkt

Du kan göra en hel del med ett träd. Det kan sågas och slipas, böjas och formas. En bra snickare kan skapa fantastiska inredningsdetaljer, trappor, möbler och annat av trä. Samtidigt så isolerar trä och är därför lämpligt för att bygga hus. Plus att det inte väger så mycket och är lätt att både transporter och arbeta med.

Med åren så har inte intresset för att bygga med trä minskat, snarare tvärtom. Nu när allt fler börjat inse att miljön är så viktig och att vi måste värna om våra omgivningar så har trä ökat i popularitet. Det är ett förnybart material som mår bra av att gallras ur.

Olika sorters virke

Gran har länge använts för att bygga med, och furumöbler har en mycket lång historia i landet. Men runt om i världen finns det runt 40 000 olika träslag som alla kan användas för att bygga saker och ting. Det är en enorm siffra och ger en liten fingervisning om hur viktigt trä är.

Det finns mycket som kan påverka virkets kvalitet. Inte bara hur gammalt det är men också var någonstans trädet vuxit. Skogsvården runt omkring trädet spelar en roll, likaså under vilken tidsperiod det levde. Sedan har lagringen mycket att säga om hur väl träet kommer att hålla och hur det kan formas. Dels i brädgården, men även i butiken eller på byggarbetsplatsen. Inte för inte så beskrivs trä som ett levande material. Det måste behandlas på allra bästa sätt, enligt de behov det har.

Vilket träslag är bäst?

Vad du ska välja beror naturligtvis på vad det är du ska bygga. Ett hus eller en bokhylla har inte samma egenskaper, och träet väljs därefter. Färg och ådringar gör varje träslag unikt, men också varje planka. Allt detta kan en bra snickare använda till sin fördel och skapa underbart vackra saker. Det samma gäller för trägolv. Eftersom en träbit inte är den andra lik så kommer golvet att bli levande och skiftande. Glöm inte att plantera några träd bredvid ditt hus för att öka skönheten.

De flesta vet precis varför trä fortsätter att vara så populärt. Det är flexibelt, lätt att använda och bland det snyggaste material som finns.